Blog

Sluit uw software nog aan op uw bedrijfsprocessen?

Blog ERP fit

U gebruikt bedrijfssoftware om uw processen te optimaliseren en deze aan elkaar te knopen, zodat u met uw maakbedrijf verder kan groeien. Ook gaan steeds meer bedrijven aan de slag met nieuwe technologieën om sneller in te kunnen spelen op de constant veranderende vraag van klanten. Niet alleen gaan technologische ontwikkelingen enorm snel, ook hebben vrijwel alle maakbedrijven te maken met langere levertijden en torenhoge prijzen voor materiaal, transport en energie. Een goed moment om uw huidige bedrijfssoftware eens kritisch onder de loep te nemen.

Ik spreek dagelijks met ondernemers uit verschillende branches in de maakindustrie. Vrijwel allemaal merken ze dat de marges onder druk staan en de concurrentie moordend is. Velen hebben ooit de keuze gemaakt voor specifieke software om efficiënter te kunnen werken. Vaak is dat een behoorlijke investering geweest waarover uitvoerig is nagedacht. Was het achteraf gezien de beste keuze?

U heeft ongetwijfeld belangrijke stappen gemaakt in het automatiseren en stroomlijnen van tijdrovende en kostbare processen, maar toch hoor ik vaak geluiden over voorraadmutaties die niet op de juiste manier verwerkt kunnen worden waardoor projecten verstoord worden, assemblage-acties die niet kunnen worden geregistreerd of het gebrek aan mogelijkheden om orders automatisch door te schieten naar een leverancier. Ook werken veel partijen nog steeds met losse oplossingen naast het ERP-systeem. Iets waar u juist van verlost wilt zijn op het moment dat u ERP aanschaft.

"Vasthouden aan een systeem dat knelt is op de lange termijn kostbaarder"

De overstap naar andere bedrijfssoftware is geen sinecure, dat realiseer ik me ook natuurlijk. Maar realiseer wel dat vasthouden aan een systeem dat knelt en waar geen rek meer in zit op de lange termijn kostbaarder is. Daarom, vormt uw software nog steeds die solide basis onder uw processen? Bent u nu en in de toekomst nog steeds in staat om te innoveren en concurreren? Om een solide antwoord op die vragen te geven, moet u met meerdere aspecten rekening houden.

Heeft u uw maakbedrijf echt onder controle?

Eigenlijk de belangrijkste vraag: heeft u uw maakbedrijf onder controle? Zijn uw processen nog steeds hetzelfde en sluit de software daar nog naadloos op aan? Zijn de eilandjes verdwenen, kijkt iedereen naar dezelfde actuele data? En kunt u met die data de juiste rapportages generen waarmee u het grote geheel kunt overzien, maar ook op microniveau kunt door drillen om de juiste beslissingen voor de toekomst te maken? Veel maakbedrijven die ik spreek, hebben daarin zeker forse stappen gemaakt, maar zitten nog steeds met problemen op het gebied van inzicht in levertijden, voorraden en planning. Daarnaast wordt er nog steeds te veel tijd verspild aan foutgevoelig handwerk in bijvoorbeeld het bestelproces.

Bezit u genoeg innovatief vermogen?

Kijk niet alleen naar uw softwarepakket(ten), maar ook kritisch naar uw huidige leverancier oftewel, uw kennispartner. Doet deze genoeg op het gebied van ontwikkelen van de software? Snapt deze partner uw branche? De eisen die u jaren geleden stelde aan mogelijkheden om verder te kunnen groeien zijn ongetwijfeld niet meer hetzelfde. Krijgt u de beschikking over de juiste features en functionaliteiten die u nu en straks helpen om nog verder te ontwikkelen? En werkt u gemakkelijk met de nieuwste versie van de software? Niets is zo vervelend als verstoring van uw processen (of nog erger: stilstand) omdat een kostbare update op zich laat wachten of andere functionaliteiten omvertrekt.

Zit u in de Cloud?

Bij de aanschaf en onderhoud van ERP was in het verleden nogal wat tijd en geld gemoeid: naast aanschaf van de software waren investeringen in een lokale server en kundig personeel voor beheer en beveiliging noodzakelijk. Dat kan tegenwoordig anders. Makkelijker, voordeliger en veiliger. Steeds meer maakbedrijven zien dat in en stappen over van ERP op locatie naar ERP in de Cloud. Werken vanuit de Cloud stelt een veelvoud aan voordelen tegenover werken ‘on premise’.

Die serverruimte in uw eigen bedrijf is niet meer nodig; alle gegevens bevinden zich in een modern en goed beveiligd datacentrum van uw kennispartner. Uw data is daardoor 24/7 beschikbaar. Ook als u of uw medewerkers vanuit huis of een andere locatie werken. Kosten voor de opzet, beveiliging en onderhoud vallen weg. Bovendien bent u ook minder afhankelijk van IT-collega’s én werkt u altijd met de meest recente versie van de software. Geen gedoe meer met wachttijden en dure consultants voor die ene update dus.

Heeft u toegang tot training & support?

In hoeverre heeft u de mogelijkheid om uw kennis van uw huidige softwarepakket bij te werken? En hebben nieuwe medewerkers makkelijk toegang tot basisopleidingen? Niets is zo vervelend als medewerkers die maanden moeten wachten op een gedegen basistraining.

"Niets is zo vervelend als medewerkers die maanden moeten wachten op een gedegen basistraining."

Geen enkele softwareoplossing is feilloos, wat betekent dat er een moment komt dat u contact op moet nemen met de supportafdeling. Bent u daar tevreden over? En wanneer had u voor het laatst contact met uw Account Manager? Een degelijke ondersteuning van uw kennispartner is essentieel voor een goede en langdurige relatie.

Hoe nu verder?

Hoe zit dat bij u? Heeft u deze zaken allemaal op orde? Als bij u of uw leverancier een of meerdere van de hierboven genoemde aspecten niet goed op de rails staan en er geen ruimte voor verbetering is, wordt het tijd om eens na te denken over andere software en een kennispartner die beter aansluit bij uw behoeften.

Welke processen heeft u nu niet onder controle, wat gaat er wel goed? Wat verwacht u van een nieuwe kennispartner? Niet alleen nu, maar ook in de toekomst? Stel een uitvoerige lijst op en ga op onderzoek uit. Praat met bedrijven. Een goede kennispartner onderzoekt eerst samen met u uitvoerig uw huidige situatie en uw wensen. Pas daarna kan er over een oplossing gesproken worden.

Is overstappen echt zo kostbaar?

Investeren in nieuwe software op de oude manier is kostbaar. Bij de aanschaf van uw ‘on premise’-oplossing kwamen er naast de aanschafkosten van de software ook nog vaak extra kosten bij voor aanschaf van servers, hardware en (uitbreiding van) IT-personeel. Opschalen van capaciteit betekende ook een flinke extra kostenpost. Een Cloud-based oplossing is wat dat betreft veel voordeliger en flexibeler. In bovenstaande kosten kan flink gesneden worden aangezien de software op de servers van uw kennispartner draait. Onderhoud, beveiliging en updates zijn niet langer iets waar u mee bezig bent. Sowieso is uw data goed beschermd; automatische back-ups zorgen ervoor dat uw gegevens veilig zijn tegen diefstal, brand, overstromingen en andere rampen. Werkt u in de Cloud, dan betaalt u een vast maandelijks bedrag.

Bij ECI Software Solutions helpen we maakbedrijven om de bedrijfsprocessen van begin tot eind te digitaliseren. Uw doelstellingen en processen vormen daarbij ons uitgangspunt. Samen zorgen we voor een duidelijk stappenplan dat de mogelijkheden en resultaten van verdere digitalisering biedt. ECI biedt hiervoor een uitgebreid portfolio aan schaalbare oplossingen, geschikt voor zowel grote als kleine organisaties. Denk daarbij aan verschillende systemen die naadloos integreren op het gebied van ERP, maar ook CAD/CAM, Business Intelligence en Business Technology.

Maar terug naar uw situatie. Hoe staat u ervoor? Ik ben heel benieuwd naar wat uw wensen zijn voor de toekomst en hoe wij daarin wellicht een rol kunnen spelen. Bent u benieuwd naar onze dienstverlening? Download dan onze brochure en ontdek wat wij reeds voor duizenden maakbedrijven in verschillende branches betekenen.

DOWNLOAD