Blog

Ontdek de kracht van Business Intelligence voor houtverwerkende bedrijven

Header blog houthandel business intelligence

Om een houtverwerkend bedrijf correct aan te sturen is kwalitatief goede en actuele informatie essentieel. Zeker in deze uitdagende tijd waarin de prijzen en de levertijden onder druk staan en ook de klant steeds veeleisender wordt. Inzet van business intelligence software levert die belangrijke inzichten razendsnel op. Een leveranciersanalyse maken op basis van bestelgegevens? De cashflow in kaart brengen of de gemiddelde marge per project bekijken? Met de juiste software neem je belangrijke besluiten voortaan op basis van data in plaats van uw onderbuik.

De technologische ontwikkelingen in de hout- en meubelindustrie zijn de laatste decennia ontzettend snel gegaan. Bij de meeste bedrijven staan steeds meer machines en computers die data genereren en verzamelen. Wellicht orden je deze data al in diverse softwarepakketten (denk aan ERP, HR, financieel). Maar welke informatie is relevant? En welke verbanden zijn er te vinden in je database? Kortom, hoe haal je zoveel mogelijk waarde uit de verzamelde data halen ten einde de resultaten te verbeteren?

Ouderwets rapporteren
De oude manier van rapportages maken (doorgaans in diverse Excel-bestanden) is vaak een tijdrovende klus, bovendien is handmatig verwerken van de gegevens foutgevoelig. Tegen de tijd dat je een rapport presenteert, is de data alweer verouderd. Daardoor krijg je een prima inzicht in het verleden van je onderneming, maar helaas niet in de huidige of zelfs toekomstige status.

Belangrijke informatie
Voor het verkrijgen van belangrijke bedrijfsinformatie bestaan krachtige, slimme tools die de bestaande waardevolle data binnen de database gebruiken en volledig integreren in je ERP-pakket. Dankzij visueel duidelijke dashboards krijg je inzicht in de hoeveelheid aan informatie die binnen uw organisatie beschikbaar is. Deze informatie is grafisch inzichtelijk op ieder gewenst organisatieniveau. Niet alleen zie je snel hoe je bedrijf er voor staat, maar op basis van beschikbare data kun je ook analyseren waar je naartoe gaat.

Business Intelligence voor de meubelindustrie en houthandel


“Beslissingen nemen op basis van feiten in plaats van de onderbuik”

Overzichtelijke dashboards
In de overzichtelijke dashboards kun je doordrillen naar onderliggende feiten. Met een dashboard creëer je daardoor nieuwe inzichten die tot in detail te analyseren zijn. Daarnaast leg je verbanden die nieuwe inzichten opleveren waardoor je betere beslissingen kunt nemen. Voorbeelden van dashboards zijn bijvoorbeeld Omzet, Offerte, Leverbetrouwbaarheid, Inkoop, Ordercalculatie, Uren en Financieel. Heb je andere, specifiekere wensen? Dan kunnen dashboards op maat gebouwd worden.

Verdere optimalisatie
De inzichten die je via business intelligence software haalt voegen waarde toe voor iedereen in de organisatie, van management tot en met de werkvloer. Het helpt bij het verder optimaliseren van bedrijfsprocessen waarmee bijvoorbeeld doorlooptijden verkort worden. Zo kun je met behulp van deze oplossing een veel betere uren-analyse maken. Je krijgt bovendien inzicht in de openstaande offertes. Deze zijn te zien samen met de offertescore zodat je snel weet welk percentage van de offertes daadwerkelijk een order wordt.

Business Intelligence-software:

  • Inzicht: data tot op detailniveau analyseren en de juiste verbanden leggen
  • Controle: in één opslag weet je hoe uw bedrijf er voor staat
  • Tijdbesparing: met de juiste inzichten slimmer, effectiever en efficiënter werken
  • Beslissingen: de juiste keuzes maken op basis van feiten

Wil je ook sturen op basis van data? Neem dan contact op met ons. We vertellen je graag over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

ECI Redactie

About the Author

ECI Redactie

g2 tracking pixel