Blog

Smart Factory: de fabriek van de toekomst

Smart Factory

De maakindustrie staat bol van nieuwe technologieën, maar veel maakbedrijven vinden het nog lastig om te starten met die moderne mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld Smart Factory: een 'slimme' fabriek waarin de digitale en fysieke wereld met elkaar verbonden worden. Met het inzicht dat je hieruit haalt, kun je processen sneller en beter optimaliseren. Jasper de Vreugt, Commercial Director bij ECI Software Solutions, vertelt je in deze blog meer over de Smart Factory.

Een grote pijler binnen de maakindustrie is digitalisering. Vanuit de markt hoor je vaker de behoefte om steeds efficiënter, steeds flexibeler en steeds sneller te kunnen schakelen in de bedrijfsprocessen. Je wilt als maakbedrijf snel kunnen inspelen op de (veranderende) wensen van de klant, omdat deze veeleisender begint te worden. Snelle productie en innovatieve toepassingen: als maakbedrijf moet je hier feilloos op inspelen. En de technieken zijn al beschikbaar.

De sleutel tot digitalisering

De sleutel tot digitalisering zit hem in het stuk automatiseren van je productieprocessen, maar ook je hele administratie daarachter om uiteindelijk met dezelfde mensen meer werk te kunnen verrichten. Dat vraagt nogal wat van je maakbedrijf. Het is een onderwerp waar veel maakbedrijven over praten. De toepassing van sensoren, Internet of Things (IoT) en de ‘Smart Factory’, ze hebben ervan gehoord en willen er iets mee doen. Maar waar begin je dan?

Smart Factory: een benadering vanuit de mens en de bedrijfsprocessen

Jasper de Vreugt, Commercial Director bij ECI, zegt het volgende over Smart Factory:
‘’Vanuit ECI benaderen wij Smart Factory vanuit de mens en vanuit de bedrijfsprocessen. Een groot stuk van de Smart Factory begint in allerlei processen buiten de productievloer. Het begint al bij engineering, de werkvoorbereiding, planning, logistiek en inkoop. Het gaat om processen die plaatsvinden voordat je überhaupt iets op de werkvloer kunt doen. Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat zodra mensen op de werkvloer aan de slag gaan, ze allemaal precies weten wat ze moeten doen. Dat je registreert wanneer ze dingen gereed hebben en dat ze materialen op tijd vanuit het magazijn geleverd krijgen. Er zijn een heleboel activiteiten die je moet doen voordat je überhaupt als Smart Factory kan werken.’’

Als je eenmaal op de werkvloer bent dan gaat het over optimaal samenwerken, optimaal plannen en optimaal routen van de productiestappen. Zorgen dat je niet te veel buffervoorraden in je processen hebt maar juist optimaliseert. Om steeds op die manier de fabriek slimmer en efficiënter te maken. Jasper: ‘’Efficiënt produceren is hierin de rode draad en daar gaat het uiteindelijk om.’’

Het verkleinen van de foutkans

Een belangrijk kenmerk van de Smart Factory is de afwezigheid van papier. Als een machine volledig digitaal wordt aangestuurd dan verkleint dat de foutkans drastisch. Jasper de Vreugt: ‘’Het elimineren van papier is vaak het eerste dat je gaat doen. De eindeloze werk- of productiebonnen vervangen door een digitale versie daarvan. Hiermee ben je al een heel eind op weg naar de Smart Factory.’’

Wil je meer weten over de Smart Factory?

Wil je graag meer weten over de Smart Factory en hoe je hiermee begint? De Smart Makers Academy heeft een ‘metrolijn’ ontwikkeld die puur is gericht op maakbedrijven. Een metrolijn die je meeneemt langs alle relevante digitaliseringsonderwerpen voor de maakindustrie. Afgelopen maand was de aftrap van de metrolijn Innovatief Werken En Ondernemen In De Maakindustrie. Bekijk hier de hele uitzending terug waarin Jasper jou meeneemt in het begrip Smart Factory en wat dit voor jouw maakbedrijf kan betekenen.

Ook klaar voor de volgende stap?

Ben je ook klaar voor de volgende stap en wil je ook sneller en efficiënter werken? ECI Software Solutions ontwikkelt en levert een breed scala aan digitale oplossingen. Daarnaast begeleiden we je bij het in kaart brengen en optimaliseren van de bedrijfsprocessen. De doelstellingen en processen zijn hierbij ons uitgangspunt. Het resultaat: een duidelijk stappenplan dat de mogelijkheden en resultaten van digitalisering voor je bedrijf biedt. ECI staat klaar om je te ondersteunen bij de stap naar digitalisering zodat je gereed bent voor de maakindustrie van morgen. Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer +32 (0) 52 57 88 44 of via e-mail: belgium-info@ecisolutions.com.

Robin Dijkstra

About the Author

Robin Dijkstra

g2 tracking pixel