Blog

Ketenintegratie in de praktijk: "Er moet nodig met elkaar gepraat worden"

ECI Ketenintegratie Gatewise SCSN

Ketenintegratie blijft binnen de maakindustrie een belangrijk thema. Geautomatiseerde berichten naar klant en leverancier dragen bij aan efficiëntere digitalisering en snellere productieprocessen, lagere kosten en minder fouten. IPL Advies deed een marktverkenning naar providers van geautomatiseerd berichtenverkeer. De conclusie: het begin is er, maar er moet nog veel gebeuren.

Smart Connected Supplier Network (SCSN) is een datastandaard voor het uitwisselen van berichten binnen de toeleverketen van de maakindustrie. 2022 moet het doorbraakjaar worden voor deze vorm van datauitwisseling. Het is niet meer van deze tijd dat hoogopgeleid personeel druk is met handmatige verwerking van orderbonnen. Het is dan ook volledig logisch dat maakbedrijven dit soort processen zo snel mogelijk automatiseren; de techniek is er immers. TechniShow Magazine sprak onlangs met de grootste ERP-bedrijven voor de maakindustrie en keek naar de ontwikkelingen. Belangrijkste vraag: "Hoe nu verder"?

Karel Kraaijeveld van ECI Software Solutions is duidelijk als het aankomt op de status van SCSN. “Spinning wheels, but not making traction”, aldus Kraaijeveld in Technishow Magazine. “De wielen hebben voldoende kracht op de assen, ze spinnen op het versteende bitumen, maar er is nog niet genoeg houvast om snelheid te maken. Ik ben dus gematigd positief, want SCSN kan in een rap tempo worden uitgerold. Helaas zijn de maakbedrijven echter druk met andere dingen. Welke dingen? Juist met die dingen die ze niet meer zouden doen als ze zouden zijn aangesloten via SCSN.”

"Praten met elkaar, dat is wat nu nodig moet gebeuren."

De nut en de noodzaak van datauitwisseling zijn wel degelijk doorgedrongen in de maakindustrie, aldus Karel. Maar in de praktijk ontbreekt net het laatste gedeelte. “Maakbedrijven geven bij ons aan dat ze met leverancier X, Y en Z werken, want ze willen dat die leveranciers op het SCSN zijn of worden aangesloten. Leveranciers wachten met aansluiten op het SCSN tot ze de vraag van hun klanten krijgen. Maar helaas praten klant en leverancier hier wel met mij over, maar niet met elkaar. Dat laatste, het praten met elkaar, is wat nu nodig moet gebeuren.”

Lees het hele artikel op de TechniShow-website

Lees ook:

-Ketenintegratie in de praktijk: de voordelen van een gedigitaliseerd orderproces
-Ketenintegratie in de praktijk: een geautomatiseerde verwerking van je standaard zaken

ECI Redactie

About the Author

ECI Redactie

g2 tracking pixel