Home > Blog
Leestijd — 3 minuten
De zomerperiode brengt vaak een natuurlijke vertraging in productiebedrijven met zich mee. Medewerkers hebben vakantie, leveranciers werken volgens aangepaste schema’s of gaan dicht en de productievolumes zijn kleiner dan in de rest van het jaar. Juist die rustige weken bieden een unieke kans om vooruit te kijken en gericht te optimaliseren.
Voor veel bedrijven is het laatste kwartaal van het jaar de drukste periode. In de zomer is het juist even wat rustiger en dat is hét moment om vooruit te plannen, uw middelen efficiënter in te zetten en interne verbeteringen door te voeren. Hieronder leest u vijf praktische manieren waarop kmo’s in de productiesector de zomermaanden strategisch kunnen benutten.
De personele bezetting van uw bedrijf is in de zomer vaak kleiner dan in de rest van het jaar. Dankzij beter zicht op de aanwezigheid en competenties van uw medewerkers, kunt u uw productie efficiënter plannen en knelpunten vermijden. Daarbij kijkt u naar geplande afwezigheden, beschikbare vaardigheden en toekomstige ploegen. Op basis daarvan kunt u op tijd bijsturen en waar nodig tijdelijke ondersteuning inplannen.
Niet alleen uw eigen bedrijf schakelt terug in de zomer. Ook leveranciers werken met aangepaste leveringsschema’s of verminderde capaciteit. Hier proactief op inspelen is essentieel.
Met behulp van historische data kunt u uw eigen vraag voorspellen en bufferstock inplannen. Werk met waarschuwingen voor leververtragingen en stem alles op voorhand goed af met uw kernleveranciers.
Een lagere productiedruk betekent ruimte voor geplande onderhoudswerken of het testen van nieuwe tools en processen. Denk aan systeemupdates, kleine procesaanpassingen of de introductie van digitale oplossingen. Door verbeteringen nu door te voeren, bent u beter voorbereid op de piekbelasting in het najaar.
Tijdens drukke maanden is er niet altijd ruimte voor het opleiden van medewerkers. De zomer is een ideale periode om nieuwe medewerkers te scholen, de technische skills van het personeel bij te schaven of interne super users aan te wijzen die als aanspreekpunt dienen voor digitale tools, zoals ERP-software. Zo vergroot u de flexibiliteit van uw team en vermindert u de afhankelijkheid van enkele sleutelfiguren.
Vraagvoorspellingen zijn altijd belangrijk en in onvoorspelbare periodes als de zomer zijn ze dat nog net iets meer. Door de verkoop- en voorraaddata van vorige jaren te analyseren, kunt u trends herkennen en uw productie daarop afstemmen.
Met forecastingtools bewaakt u het evenwicht tussen vraag en aanbod en houdt u de voorraadniveaus onder controle. Werkt u met een kleinere personele bezetting? Dan kan automatisering helpen om te zorgen dat repetitieve taken toch worden uitgevoerd.
De zomer voelt misschien als een tussenperiode, maar het is eigenlijk een perfect moment om de fundamenten onder uw productiebedrijf te versterken. Nu slim plannen, goed communiceren met leveranciers en investeren in uw mensen: het maakt een merkbaar verschil wanneer de druk weer toeneemt.