Blog

Zo boor je met CAD/CAM nieuwe markten aan en verdien je tóch ook nog geld

Nieuwe markten aanboren met CAD CAM Software

Hoewel veel maakbedrijven nog niet met een CAD/CAM-oplossing werken, staat boven water dat een goed doordachte CAD/CAM-oplossing vele voordelen biedt voor de groei van je bedrijf. Hoe kun je met CAD/CAM nieuwe markten aanboren? En welke criteria zijn van belang bij het kiezen van een CAD/CAM-oplossing? Het wordt allemaal duidelijk in deze blog.

Een CAD/CAM oplossing om nieuwe markten aan te boren

Het programmeren van onderdelen zonder een CAD/CAM-oplossing is mogelijk, maar op het gebied van techniek en kwaliteit loop je al snel tegen beperkingen aan. In vele gevallen wordt de verantwoordelijkheid en werkdruk nog neergelegd bij de werkvoorbereider, terwijl productie op grote schaal vaak veel meer vraagt dan een medewerker aan kan. We zien dat zodra het aantal producten stijgt, de kans op menselijke fouten in ontwerp en productieaansturing fors toeneemt. Een goede CAD/CAM-oplossing kan hierin het verschil maken. Het gebruik van zo’n oplossing is een mooi middel om extra technische programmeervaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast is het maken van complexere producten nu een stuk makkelijker.

De voordelen van CAD/CAM:

Er komen veel voordelen om de hoek kijken bij het gebruik van een CAD/CAM-systeem:

 • Minder slijtage van gereedschap
 • Minder verspilling
 • Minder machinestilstand
 • Meer efficiëntie
 • Gebruiksvriendelijk en minder handmatig werk
 • Betere prestaties en lagere kosten
 • Vermindering van de programmeertijd
 • Verkorting van de bewerkingstijden
 • Verbetering van de kwaliteit (minder afval)
 • Vermindering van de kosten
 • Concurrerender zijn in prijs en tijd
 • Meer marktaandeel verwerven

Een efficiënt CAD/CAM-systeem is een logische en belangrijke stap voor ondernemingen om groei te realiseren. CAD/CAM is de schakel tussen mensen en machines, ongeacht de specialisatie van het bedrijf. Het leidt het bedrijf naar markten die voorheen ontoegankelijk waren door een gebrek aan middelen. Met de mogelijkheid om meer te produceren in minder tijd kan de onderneming dus verder gaan, haar aanbod uitbreiden, nieuwe markten betreden en haar omzet verhogen.

CAD/CAM-software kiezen die uw groei ondersteunt

Hoewel de toegevoegde waarde van CAD/CAM-software is bewezen, is het toch belangrijk om de oplossing te kiezen die het best bij jouw behoeften past en die zal helpen om je bedrijf uit te breiden. Wat zijn de aandachtspunten waarmee je rekening moet houden?

Voordelen van een volledig geïntegreerde CAD/CAM oplossing

Niet alle CAD- en CAM-oplossingen zijn gelijk. Sommige oplossingen bieden alleen de optie CAM (Computer Aided Manufacturing) wat betrekking heeft op het programmeren van CNC-machines, inclusief de aansturing van machines op afstand. Met enkel een CAM-systeem wordt het voor gebruikers echter moeilijk om hun eigen (te verspanen) onderdelen te ontwerpen of een bewerkingsopstelling te definiëren. Om deze situatie het hoofd te bieden, zijn gebruikers geneigd een CAD-oplossing aan hun CAM-oplossing toe te voegen. We spreken dan over een "gedeeltelijk" geïntegreerde oplossing. En met reden, want de uitwisselingen tussen de twee oplossingen zijn niet natuurlijk, ze zijn vaak moeilijker te beheersen, niet altijd betrouwbaar en soms zelfs gevaarlijk.

Hoewel een CAD/CAM-oplossing is bedoeld om de onderneming in haar ontwikkeling te ondersteunen, verdient de keuze voor een volledig geïntegreerde oplossing de voorkeur. De verbinding tussen ontwerp en fabricage is dan van nature gemaakt en de communicatie tussen de twee entiteiten is direct, optimaal en zonder enige dubbelzinnigheid.

Belangrijke criteria

Een CAD/CAM-oplossing moet een compleet, flexibel, modern en gemakkelijk te gebruiken hulpmiddel zijn. Het moet daarom:

 • Eenvoudige functies bieden die snel eigen worden gemaakt door zowel een ervaren vakman als een nieuwe werknemer
 • Aansluiten op de productiemiddelen van het bedrijf, met name de aan te drijven machines. Denk hierbij aan taal, technologie, grootte en complexiteit
 • Goed passen bij de verwachte productiebehoeften. Het softwareprogramma moet voldoen aan de bewerkingsbehoeften van het bedrijf en de onderdelen van de klant kunnen vervaardigen

De voordelen van service, training en lokale ondersteuning

Naast de prestaties van de CAD/CAM-oplossing is het belangrijk dat bedrijven zich kunnen ontwikkelen in het gebruik van de software. Dit kan door middel van klassikale trainingen of persoonlijke begeleiding op locatie. Een goede ondersteuning biedt niet alleen garantie voor vertrouwen, maar betekent ook een groot voordeel op het gebied van groei, personeelswerving en procesoptimalisatie: snellere integratie en hogere productiviteit.

Daarbij vergt het gebruik van CAD/CAM-software de nodige afstemming tussen mens, machine en de geleverde software. De juiste kennis zorgt ervoor dat je het maximale rendement uit de software haalt. Eveneens kunnen hiermee onnodige kosten worden voorkomen. Een goed voorbeeld hiervan is een mogelijke stilstand van de CNC-machine door materiaalproblemen. Met professionele ondersteuning kan het productieproces snel weer op gang worden gebracht en bespaar je onnodige kosten.

Ons advies is om een partner te kiezen die jouw branche en processen begrijpt en dezelfde taal spreekt.

Meer weten over de CAD/CAM-software van ECI Software Solutions?

Bezoek dan onze CAD/CAM-pagina of neem contact op met één van onze specialisten via 052 - 57 88 44 of via belgium-info@ecisolutions.com.

Niek Bultman

About the Author

Niek Bultman

g2 tracking pixel