Blog

Last van lange levertijden? Zo breng je voorspelbaarheid binnen je supply chain aan

Header Gatewise Ketenintegratie Supply Chain

De beschikbaarheid van materialen is binnen de maakindustrie een flinke uitdaging. Veelgevraagde materialen zoals metaal, kunststof, hout én elektrische componenten zijn of niet op voorraad of hebben een lange(re) levertijd. Het resulteert automatisch in langere levertijden waar de klant niet op zit te wachten. Een uitdaging waarvan het effect in de gehele supply chain voelbaar is. Door een stuk voorspelbaarheid aan te brengen in de supply chain behoud je controle over de beschikbaarheid, inkoop en processen. Hoe? Lees er in deze blog alles over!

Hout is een goed voorbeeld van schaars materiaal. De vraag naar hout blijft namelijk stijgen, omdat het steeds vaker als bouwmateriaal wordt toegepast. Het is licht en flexibel te verwerken. De productiecapaciteit hiervan loopt helaas niet gelijk aan de vraag. Daarbij zijn er de opgelegde sancties naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Het hout uit Rusland en Wit-Rusland is er wel, maar mag niet verhandeld worden. Of denk aan stijgende kosten voor transport van grondstoffen. Het effect? Snel stijgende prijzen en onvoorspelbare levertijden. Dit geldt ook voor vele andere materialen. Het zorgt voor een stuk onzekerheid binnen de maakindustrie. Onzekerheid die je wegneemt met een stuk ketenintegratie.

Ketenintegratie

Door intensiever samen te werken binnen de logistieke keten en processen te automatiseren worden voordelen geboekt in tijd, geld en kwaliteit. In de markt zien we hier een tweedeling ontstaan. Er zijn maakbedrijven die inspelen op de bovenstaande uitdaging door middel van deze ketenintegratie.
Op deze manier kunnen zij beter en sneller schakelen bij bovengenoemde ontwikkelingen om zo bevoorrading van grondstoffen en materialen goed te organiseren. Deze groep ervaart minder tijdsdruk omdat het geautomatiseerde proces sneller doorloopt en zij meer tijd overhouden. Dit maakt ze succesvoller met de juiste inkopen. De andere partij bestaat uit maakbedrijven die meer moeite moeten doen en kampen met meer logistieke uitdagingen. Zonde, want dit gaat ten koste van de concurrentiepositie. De toegevoegde waarde is hier een stuk procesverbetering.

Een tijdige bevoorrading

Hoe kun je hier nu beter op inspelen? Door aan de achterkant het orderproces zo goed mogelijk in te richten met bijvoorbeeld ECI Gatewise bespaar je tijd én creëer je aan de voorkant meer tijd om de beschikbaarheid van materialen met leveranciers te bespreken. Het ERP-systeem controleert de orderbevestiging zodra deze definitief is en wordt automatisch verwerkt. Je hoeft alleen nog maar te schakelen als er sprake is van een afwijking in de order. Voor de rest loopt het proces automatisch door en kun je aan de voorkant in het proces in gesprek met de juiste partijen om tijdig bevoorrading te realiseren. Dit maakt een maakbedrijf succesvoller.

Een mooi voorbeeld van dit geautomatiseerde proces vind je terug in de geplaatste bestelling bij de leverancier. Als deze eenmaal is bevestigd, maar de leverdatum wijzigt, dan krijg je automatisch een gewijzigde orderbevestiging ingelezen in het systeem. Dit is eenvoudig te monitoren door middel van een trigger in je ERP-systeem.

Voorspelbaarheid in de supply chain

Door te werken vanuit één oplossing ben je in staat om lagere inkoopkosten te realiseren en heb je een effectievere communicatie met leveranciers. Communicatie die echt gaat over procesmatige zaken en niet over data die je automatisch met elkaar kunt uitwisselen. Hierdoor breng je een stuk voorspelbaarheid terug in de supply chain en behoud je de controle.

Werk efficiënt samen met klanten én leveranciers

Gatewise brengt maakbedrijven, toeleveranciers en klanten dichter bij elkaar door hun gezamenlijke processen en IT-systemen te verbinden. Met dit platform vereenvoudig en automatiseer je het gehele inkoop- en verkoopproces. Dit platform maakt gebruik van het Smart Connected Supplier Network, ook wel SCSN. Hierdoor kunnen verschillende IT-systemen snel en simpel via één platform met elkaar verbinden. Doordat deze vertaling binnen het platform plaatsvindt en niet lokaal, connecteert iedere leverancier naadloos en schaalbaar met iedere afnemer die beschikt over een ERP-systeem. Er zijn al bedrijven die sinds 2019 werken met Gatewise. Inmiddels zijn enkele honderden van onze klanten live en daarnaast ook al enkele tientallen (groot)handelaren.

Meer weten over Gatewise?

Wilt u meer weten over Gatewise of over de andere oplossingen die ECI biedt voor uw maakbedrijf? Bekijk dan de productpagina op onze website www.ecisolutions.com of neem vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer +32 (0) 52 57 88 44of via e-mail: belgium-info@ecisolutions.com.


g2 tracking pixel