Blog

Ketenintegratie in de praktijk: een geautomatiseerde verwerking van je standaard zaken

Ketenintegratie in de praktijk

Een van de belangrijkste thema’s binnen de maakindustrie is momenteel ketenintegratie. Een nauwere samenwerking in de gehele keten - waarbij handmatige processen worden gedigitaliseerd - zorgt onder andere voor verkorte doorlooptijden, minder handwerk en minder fouten. Althans, zo wordt het vaak gepresenteerd. ECI deed een tweetal rondjes langs de velden om te kijken hoe ketenintegratie in de praktijk voor maakbedrijven werkt. In dit tweede deel vertellen Van Assem Interieurbouw, Verhoef Access Technology, MCB en Frits de Jong Interieurbouw over hun ervaringen.

Al deze bedrijven hebben hun orderproces al enige tijd gedigitaliseerd via ECI Gatewise. Gatewise is hét platform dat het inkoop- en verkoopproces volledig automatiseert. Hoe zijn de ervaringen binnen de interieurbouw? Van Assem Interieurbouw levert maatwerkmeubilair voor diverse projecten. Het bedrijf koppelde ERP-systeem Proteus aan het Gatewise-platform. En dat levert procesmatig veel voordeel op: ‘’We besparen veel tijd in het bestelproces’’, aldus Peter Jager, Manager Operations. Jager beschrijft hoe het orderproces door Gatewise is gemoderniseerd: ‘’ Voorheen plaatsten we handmatig een bestelling in de webshop of stuurden we een pdf naar de binnendienst van Baars & Bloemhoff, die ook werken met Gatewise. Nu is dit niet meer nodig omdat we automatisch een bestelling doorsturen vanuit Proteus ERP naar het ERP-pakket van Baars & Bloemhoff.”

Efficiëntere supply chain

Interieurbouwer Frits de Jong koppelde eveneens het Proteus ERP-pakket met Gatewise. Jan Outshoorn: ‘’Wij wilden met ECI Gatewise onze voor- en nacalculatie naar een hoger plan tillen. Daar kwam namelijk behoorlijk wat handwerk op meerdere niveaus bij kijken. Er slopen verschillen in die achteraf moeilijk terug te vinden waren. Dankzij Gatewise is dat anders: inkoopbedragen worden nu automatisch door het systeem gecontroleerd, waardoor afwijkingen direct verwerkt worden. Het bestelproces en de ontvangsten die daarbij horen verlopen nu veel soepeler”, aldus Jan.

“Inkoopbedragen worden nu automatisch door het systeem gecontroleerd, waardoor afwijkingen direct verwerkt worden.Jan Oudshoorn, Frits de Jong Interieurbouw.

Een geautomatiseerde orderverwerking

Verhoef Access Technology is al 80 jaar deskundig in het bouwen van verschillende soorten aluminium reddingsboten, patrouilleboten en andere verschillende producten voor de scheepsbouw. Verhoef is ook een bedrijf dat zich herkent in het niet meer omkijken naar het proces. Jan Snoey, Manager Planning & Logistics: ‘‘’Het grootste voordeel van Gatewise is de geautomatiseerde verwerking van de standaard zaken. Hierdoor is er meer tijd over voor de uitzonderingen. Daarnaast hebben we producten die aan hele specifieke eisen moeten voldoen. Het bestelproces van deze producten vergt veel meer aandacht. Hoe meer je aan de voorkant bepaalde aspecten met correcte data in een automatisch proces kunt gieten, hoe efficiënter de vervolgstappen in het ontvangst- en facturatieproces zonder menselijke handelingen op de achtergrond kunnen verlopen.’’

De volgende stap binnen het geheel van ketenintegratie

Gatewise is voor MCB een volgende stap die het bedrijf zet binnen het geheel van ketenintegratie. Het bedrijf kenmerkt zich door een breed en diep assortiment in staal, RVS, aluminium en non-ferro. Ze willen graag bijdragen aan het versterken van de duurzame concurrentiekracht van de maakindustrie en streven naar het optimaliseren van de ketenproductiviteit. Adriaan van Kalkeren, Marketing en Business Development: ‘’Ketenintegratie is onmisbaar. Het helpt ons meer dan een leverancier te zijn. Voorheen was er sprake van veel administratief werk, nu kunnen we met onze relaties de focus meer leggen op het verbeteren van processen om de doorloopsnelheid te verhogen en kosten te verlagen. We kunnen nog meer een partner zijn en focussen op de zaken die belangrijk zijn. Daarnaast vindt er ook een stukje positief sentiment plaats, mensen praten met elkaar over het succes.’’Wilt u weten hoe u uw in- en verkoopprocessen digitaliseert? Download dan de brochure en ontdek hoe kortere doorlooptijden, lagere kosten en een hogere efficiency behaalt.

ECI Redactie

About the Author

ECI Redactie

g2 tracking pixel