Blog

Het belang van ERP voor kleine maakbedrijven

Erp voor kleine maakbedrijven

Maakbedrijven zijn altijd bezig met het kijken naar het verbeteren van hun processen. Hierdoor stijgt de productiviteit, nemen de kosten af en kunnen nieuwe technologieën geïmplementeerd worden. Technologieën die allemaal vallen binnen het kader van de industrie 4.0. Met ERP-software is het juist voor kleinere maakbedrijven mogelijk om grip te houden op de productie en planning zodra de industrie verandert. Als jouw bedrijf groeit, nieuwe technologieën implementeert en nieuwe oplossingen bedenkt voor klantspecifieke vraagstukken dan is een toekomstbestendig ERP-systeem noodzakelijk. Lees er in dit artikel meer over.

Een geschikt ERP-systeem

Kleine maakbedrijven die vasthouden aan een ouder ERP-systeem of een ERP-systeem dat niet meer aansluit bij de bedrijfsprocessen kunnen achterblijven. Dit is ook de reden waarom deze bedrijven stijgen in een lineaire lijn, terwijl maakbedrijven die juist investeren in geschikte ERP-software exponentieel kunnen groeien. Een exponentiële groei betekent ook een ERP-oplossing die past bij deze groei om zo een concurrentievoordeel te boeken. Veel kleinere maakbedrijven zijn zich hiervan bewust en oriënteren zich daarom op een geschikte ERP.

Waarom maakbedrijven kiezen voor een ERP-oplossing

Er zijn meerdere redenen om over te stappen naar ERP-software. Zo zijn er maakbedrijven die een ERP-systeem aanschaffen om te profiteren van de nieuwe functionaliteiten, anderen gaan over op ERP voor het gebruikersgemak. De flexibiliteit van ERP-software is ook een veelgehoorde reden om over te gaan tot aanschaf. Een verouderd ERP-systeem en het gebrek aan functionaliteit blijkt ook aanleiding te zijn om tot oriëntatie over te gaan van geschikte software. Een aanvulling hierop zijn de hoge onderhouds- en ondersteuningskosten.

Bedrijven die de stap gemaakt hebben, presteren inmiddels beter. Ook is er sprake van een snellere levering, een betere interne planning, een nauwkeurig voorraadbeheer en een goeie klanttevredenheid. Alle voordelen die komen kijken bij een nieuw ERP-systeem leiden tot één resultaat: de organisatie, maar ook alle werknemers, werken slimmer, sneller en productiever. Elke dag dat de keuze voor ERP wordt uitgesteld betekent dat de kloof tussen wat is bereikt en wat hadden we kunnen bereiken groeit.

De toenemende uitdagingen van maakbedrijven zonder ERP

Zonder het gebruik van een ERP-systeem komen er verschillende uitdagingen om de hoek kijken. Zo kan het zijn dat alle data binnen jouw maakbedrijf niet altijd up-to-date is en het maken van de juiste beslissingen hierdoor lastiger wordt. Andere voorkomende uitdagingen zijn de interne afdelingen die langs elkaar werken en de communicatie die daardoor misloopt. Met als gevolg dat er een losse eilandstructuur ontstaat. In deze situaties zijn bedrijven vaak veel tijd kwijt aan taken die geautomatiseerd kunnen worden. Denk hierbij aan de handmatige gegevensinvoer in losse applicaties zoals Excel, maar ook het verzamelen van data uit verschillende systemen met als doel om te rapporteren. Taken die dagen kunnen kosten terwijl dit in enkele minuten kan.

Voor managers of werknemers die nog nooit met ERP-software gewerkt hebben kan het lastig zijn om de tekortkomingen in te zien, omdat ze er vanuit een andere bril naar kijken. Vaak is een demonstratie van een ERP-leverancier gewenst om te laten zien hoe geavanceerd de huidige systemen zijn. Naast een demonstratie van de software wordt ook meteen duidelijk wat de verwachtingen zijn bij de implementatie, wat hiervan de kosten zijn, welke fases hierbij komen kijken en hoe je je hierop voorbereidt.

Industrie 4.0

Industrie 4.0 wordt ook wel omschreven als de vierde industriële revolutie. Volgens de 2016 Global Industry 4.0 Survey van PWC heeft Industrie 4.0 de volgende definitie: ‘’Industrie 4.0 focust zich op end-to-end digitalisering van alle fysieke activa in een bedrijf, om die vervolgens te integreren in het digitale ecosysteem van partners in de waardeketen. Het naadloos kunnen genereren, analyseren en communiceren van de data uit dit ecosysteem is een belangrijke onderbouwing voor de voordelen die industrie 4.0 biedt.’’ Door het gebruik van een ERP-systeem zijn ook kleinere maakbedrijven in staat om nieuwe ontwikkelingen zoals de analyse van Big Data en Internet of Things (IoT) toe te passen die vallen binnen de industrie 4.0. Vandaag de dag zijn ERP-oplossingen ontworpen om jou zo goed mogelijk te ondersteunen bij de doorontwikkeling van jouw maakbedrijf, maar ook om zo goed mogelijk te integreren met de nieuwste technologische upgrades die je aanbrengt in het bedrijfsproces. Jouw ERP-systeem communiceert direct met de geanalyseerde Big Data, met de IoT-machines en met jou. Met andere woorden, het juiste ERP-systeem draagt bij aan het nemen van een voorsprong op de technologische ontwikkelingen ten opzichte van de concurrent.

Doorgroeimogelijkheden

Het belangrijkste van alles is dat een goed ERP-systeem meegroeit met jouw organisatie. Investeren in een ERP-systeem is een strategische keuze die de organisatie in de jaren erna naar een hoger plan moet kunnen tillen. Het belang van het kiezen voor het juiste ERP-systeem is dan ook belangrijk. Meer weten over je de juiste keuze kunt maken? Download de whitepaper: ‘ERP-selectie: hoe maak ik de juiste keuze?’.

Benieuwd op welk gebied ECI Software Solutions kan helpen?

ECI Software Solutions ontwikkelt en levert al meer dan 30 jaar ERP-, CAD/CAM-, BI- en ketenintegratiesoftware voor de maakindustrie. Al meer dan 3000 ambitieuze maakbedrijven maken dagelijks gebruik van onze software om hun doelstellingen te behalen. Benieuwd naar wat onze ERP-software voor uw maakbedrijf kan betekenen? Bekijk dan onze ERP-overzichtspagina. Daarnaast staan onze specialisten voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden via 052 - 57 88 44 of via belgium-info@ecisolutions.com.

Robin Dijkstra

About the Author

Robin Dijkstra