ECI

Blog

Waarom juist nu investeren in ERP?

Waarom je juist nu moet investeren in ERP

Het zijn momenteel roerige tijden voor werkend Nederland. Het coronavirus zorgt voor onzekere situaties bij veel bedrijven. Uit een onderzoek van Metaalunie blijkt namelijk dat 85% van de bedrijven directe problemen ondervindt door deze crisis. Echter zorgt deze crisis ervoor dat de mindset bij bedrijven moet veranderen. Hoe spelen we het beste in op de huidige situatie en hoe komen we hier het sterkst weer uit? Automatisering is dan ook een veelgehoord aandachtspunt. ERP-software speelt een belangrijke rol binnen die automatiseren. Een ERP-systeem zorgt namelijk voor rust én overzicht. Misschien juist wel hetgeen wat momenteel nodig is. In deze blog meer over de rol van ERP in tijden van crisis.

Ieder maakbedrijf wil graag haar kernprocessen op elk moment zo goed mogelijk onder controle houden. Met een ERP-systeem ben je in staat om de juiste tools in huis te halen en creëer je een geschikt raamwerk om dit doel te halen. Het is altijd belangrijk om snel te kunnen schakelen, ook in moeilijke tijden. ERP-software brengt alle functionaliteiten en belangrijke bedrijfsprocessen samen in één systeem om zo overzicht te genereren. Hierdoor ben je in staat om realtime datagestuurde beslissingen te nemen om op deze manier de bedrijfsprocessen zo goed mogelijk te optimaliseren. Bedrijven willen continu grip op de zaak en weten of geld niet zomaar weglekt. Een goed ERP-systeem is dan ook onmisbaar om snel te schakelen en overhead kosten zo laag mogelijk te houden.

Een (nieuw) ERP-systeem is ook één van die projecten die vaak vooruitgeschoven wordt, omdat het te druk is. Het stond al heel lang op je agenda. Dus waarom denk je er juist nu niet over na? De belangrijkste krachten, de kerngebruikers, zijn nu beschikbaar. Gebruik ze nuttig en ga met hen in gesprek over de functionaliteiten van een ERP-software.

En waarom moet je juist nu investeren in een ERP-oplossing? Met de onderstaande redenen is dat snel duidelijk:

Automatiseer de bedrijfsprocessen

Wellicht lopen de orders terug, maar er is tijd om na te denken over oplossingen voor de toekomst. En belangrijker: er is capaciteit over. Capaciteit die ingezet kan worden om je bedrijfsprocessen te verbeteren. Een crisis zet je aan het denken: hoe kun je je het beste voorbereiden als er zich weer een grote tegenslag voordoet? Zoals benoemd is automatisering dan het antwoord. Met een goed ERP-systeem is de eerste stap naar automatisering al gezet. Juist in gewone tijden, maar ook in moeilijke situaties.

Met ERP-software stroomlijn en beheer je de kritische bedrijfsprocessen binnen de organisatie. Het resultaat? Productiviteit maximaliseren, kosten beheersen en waar mogelijk verlagen, inzicht door de gehele organisatie verhogen en zo concurrentievoordeel behalen. Maar er is nog meer wat de aanschaf van een ERP-pakket met zich meebrengt.

Alle informatie op één plek

Een ERP-softwarepakket is een overkoepelend systeem dat alle informatie uit de organisatie op één plek bundelt. Alle gegevens van de verschillende afdelingen zijn altijd en overal inzichtelijk. Dit voorkomt eilandjesvorming binnen de organisatie en dat je op een gegeven moment niet meer weet waar je moet zoeken. Alle medewerkers hebben toegang tot de juiste informatie. Met name voor het voortbestaan van een organisatie in crisistijd is het erg belangrijk dat verschillende medewerkers bij kritische bedrijfsinformatie kunnen als dat nodig is. Het maken van de juiste keuzes is extra belangrijk. Keuzes gebaseerd op data en niet op ‘onderbuik’ gevoel.

Bespaar kosten

Zoals gezegd zorgt een ERP-systeem voor overzicht, een hogere efficiëntie, lagere overhead en meer effectiviteit. Het brengt ook een kostenbesparing met zich mee. Doordat je goed inzicht hebt in de organisatie, is het duidelijk waar je kosten kunt besparen.

Integratie met andere softwarepakketten

Naast een ERP-platform hebben maakbedrijven ook baat bij andere software in het productieproces. Denk dan aan CAD/ CAM of PDM/ PLM. Op het moment dat je kiest voor een ERP-leverancier die expliciet bedrijven ondersteunt in jouw branche, dan kun je gebruikmaken van standaard integraties met andere branchespecifieke oplossingen. Zo zijn er mogelijk meer dan honderd CAD-systemen, maar mogelijk wordt er binnen jouw branche gebruik gemaakt van een handvol van deze CAD-systemen. Wanneer de leverancier volledig is gericht op jouw branche zijn er standaard integraties beschikbaar. Hierdoor werk je efficiënter en kun je automatisch data over en weer schieten. Niemand heeft zin om informatie vanuit het ene pakket over te tikken naar het andere pakket met de kans dat er fouten worden gemaakt.

Een betere interne communicatie

Door gebruik te maken van ERP werken verschillende afdelingen binnen jouw organisatie makkelijker met elkaar samen. Omdat alle informatie inzichtelijk is voor iedereen, werken afdelingen met elkaar in plaats van langs elkaar. Medewerkers hoeven niet meer te wachten op informatie, het antwoord is namelijk direct te vinden in het ERP-systeem waarmee de interne communicatie sterk toeneemt.

Liquiditeit is belangrijk

In een wekelijkse rapport van de Metaalunie staat onder andere vermeld: ‘’Een probleem dat door steeds meer ondernemers genoemd is, is de liquiditeitspositie. Het aandeel ondernemers dat dit als grootste zorg ziet, is toegenomen van 5% tot 14%.’’ In lastige tijden denken wij graag met je mee en kunnen wij je voorzien van diverse financieringsmogelijkheden met als resultaat dat de liquiditeit gewaarborgd blijft en je toch kunt investeren in ERP. Waardoor je op korte termijn voordeel kunt ervaren en beter gewapend bent tegen alle gevolgen van de crisis. Overzicht, een hogere efficiëntie, lagere overhead en meer effectiviteit ligt binnen handbereik.

Benieuwd op welk gebied ECI Software Solutions kan helpen?

ECI Software Solutions ontwikkelt en levert al meer dan 30 jaar ERP-, CAD/CAM-, BI- en ketenintegratiesoftware voor de maakindustrie. Al meer dan 3000 ambitieuze maakbedrijven maken dagelijks gebruik van onze software om hun doelstellingen te behalen. Benieuwd naar wat onze ERP-software voor uw maakbedrijf kan betekenen? Bekijk dan onze ERP-overzichtspagina of neem contact op met één van onze specialisten via 052 - 57 88 44 of via belgium-info@ecisolutions.com.

About the Author

Robin Dijkstra

g2 tracking pixel