Blog

De uitdaging van Engineering to Order en de kracht van Configure to Order

Uitdaging ETO en kracht CTO

Bij maakbedrijven die maatwerk leveren, wordt vaak het Engineering to Order (ETO) principe toegepast, ook wel ETO genoemd. Dit zijn meestal tijdrovende klussen die veel druk leggen op de engineeringsafdeling. Het kan weken tot maanden duren voordat de engineeringsafdeling het product gereed heeft. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, stappen productiebedrijven steeds meer over op het Configure to Order principe, ook wel CTO genoemd. Waar moet je bij deze transitie rekening mee houden? Dat wordt in deze blog duidelijk.

De uitdagingen van ETO

Zoals gezegd komt het bij maakbedrijven, die werken volgens het ETO-principe, vaak voor dat projecten weken, zo niet maanden duren. Eindklanten hebben hier tegenwoordig geen tijd, budget en geduld meer voor. Ze worden steeds kritischer en veeleisender. Kortere levertijden, bijzondere specificaties en scherpe prijzen zijn zaken waar producenten dus steeds meer rekening mee moeten houden. Maakbedrijven die het ETO-principe toepassen, merken dat het steeds lastiger wordt om aan deze behoefte te voldoen. Mede omdat zij afhankelijk zijn van de capaciteit op het gebied van engineering. Het vinden van nieuwe ingenieurs om extra capaciteit de creëren is ook lastig.

Configure to conquer!

Om bovengenoemde uitdagingen aan te gaan, zien we dat productiebedrijven, gedeeltelijk, overstappen naar Configure to Order, ook wel CTO. In andere woorden: ‘configureren op bestelling’. Dit betekent dat orders worden samengesteld en geassembleerd op basis van vaste bouwstenen. Vaste bouwstenen die samen het eindproduct vormen. Hiermee is het opnieuw samenstellen van afzonderlijke delen, zoals bij ETO, verleden tijd. Bij CTO blijft het mogelijk om binnen bepaalde kaders te voldoen aan specifieke klantwensen, waardoor je unieke waarde als bedrijf gewaarborgd blijft. Een productconfigurator verwezenlijkt het principe van CTO. In een productconfigurator worden deze variaties namelijk vastgesteld. Door middel van een vraag-en-antwoordspel wordt een configuratie samengesteld en ontstaat een klantspecifiek product.

Het werken volgens het CTO-principe levert verschillende voordelen op. Wanneer je een productconfigurator inzet om CTO vorm te geven binnen je maakbedrijf, verbind je de verschillende ketens met elkaar. Intern, maar ook met partners en eindgebruikers. Een verkoper, partner of eindklant configureert op basis van een vraag- en antwoordspel naar eigen smaak en behoefte in een handomdraai het eindproduct, waarbij een overzicht van de prijs meteen wordt afgegeven. Belangrijk is dat de verkoper of eindklant geen technische kennis hoeft te hebben van een complex eindproduct. Integreer je een productconfigurator ook meteen met ERP, dan wordt tijdens het configureren automatisch een stuklijst aangemaakt in het ERP-systeem. Acties kunnen direct worden uitgevoerd tijdens de planning, inkoop en voorraadcontrole.

De transitie van Engineering to Order naar Configure to Order

Steeds meer maakbedrijven maken dus, gedeeltelijk, de transitie van ETO naar CTO. Het doel hierbij is om steeds beter te kunnen voldoen aan de klantspecifieke vraag, om doorlooptijden te verkorten en de kosten te verlagen.

Maar waar moet je op letten als je deze transitie inzet? En wat moet je vooral niet doen?

 1. Zet CTO op vanuit de klantbehoefte
  Het is belangrijk om CTO op zetten vanuit de klantbehoefte. Het proces moet hier zo goed mogelijk op aansluiten. Probeer de klantvraag centraal te zetten: wat wil de klant eigenlijk? Achterhaal de eigenlijke vraag achter de vraag. Beantwoord dus niet enkel de eerste vraag die de klant stelt en start vanuit dat punt. Ga in gesprek met de klant en inventariseer.
 2. Maak iemand verantwoordelijk voor de standaard die centraal staat binnen CTO
  Bij het CTO-principe staat altijd een gestandaardiseerd product centraal. Aan deze standaard kunnen onderdelen worden toegevoegd en er kunnen configuraties op gedaan worden, waardoor er toch een klantspecifiek product ontstaat. Het is belangrijk dat er één iemand verantwoordelijk is voor deze standaard. Hij of zij onderhoudt deze standaard zodat de standaard blijft voldoen aan de vraag vanuit de markt. Tijdens deze transitie is een goede productmanager van essentieel belang.
 3. Kies voor CTO een gebruikssysteem dat goed synchroniseert met de andere systemen
  Op het moment dat je investeert in een productconfigurator om CTO vorm te geven, is het belangrijk dat dit systeem goed synchroniseert met de andere systemen. Dit voorkomt dat er allemaal verschillende IT-eilandjes ontstaan. Goede integraties leveren een flinke tijdswinst en hogere correctheid op.

En wat zijn punten die je niet moet inzetten bij de transitie van ETO naar CTO?

 1. Begin niet te groot
  Realiseer CTO niet van de ene op de andere dag. Zorg ervoor dat je productlijn voor productlijn configureert. Dit maakt de transitie behapbaar en hierdoor voorkom je fouten omdat je teveel wil doen in een korte tijd. Per productlijn opzetten zorgt ervoor dat de configuratie soepeler verloopt, omdat je per productlijn ervaring opdoet.
 2. Geef medewerkers niet het gevoel dat ze hun baan verliezen
  Er is een kans aanwezig dat er weerstand ontstaat onder de eigen medewerkers, omdat ze bang zijn dat hun baan binnen het proces van CTO op het spel staat. Laat medewerkers inzien dat ze juist meer werk kunnen oppakken binnen CTO en dat er meer tijd overblijft voor bijvoorbeeld R&D en innovaties.
 3. Zet niet in op besparing
  Bekijk de transitie niet vanuit het oogpunt van kostenbesparing. Wanneer je dat doet, zullen medewerkers niet enthousiast zijn. Hun eigen baan staat immers op het spel. CTO zorgt er juist voor dat je meer uit de huidige capaciteit kan halen. Vlieg het daarom ook zo aan. Medewerkers zullen daar enthousiast van worden en zullen je helpen dit doel te bereiken.

ERP en productconfiguratie

Voor een vlot en effectief Configure to Order-proces is een combinatie tussen ERP en een productconfigurator een goede oplossing. Meer weten over wat deze combinatie voor uw maakbedrijf kan betekenen? Lees dan de blog ‘Van ETO naar CTO: de kracht van ERP en productconfiguratie’ die we schreven in samenwerking met Elfsquad.

Robin Dijkstra

About the Author

Robin Dijkstra

g2 tracking pixel