Blog

Kosten besparen in de houtverwerkende industrie? Automatiseer je werkvoorbereiding!

Header blog houthandel optimalisatie werkvoorbereiding

Stijgende grondstofprijzen, langere levertijden; ook de houtverwerkende industrie ontkomt niet aan de huidige economische uitdagingen. Deze lastige tijden vragen van maakbedrijven om slimmere en efficiëntere manieren van productie en werkvoorbereiding waarbij grondstoffen, machines en mensen optimaal ingezet worden en faalkosten beperkt blijven. Gelukkig zijn er digitale tools beschikbaar die deze processen optimaliseren.

Henk van Heuveln, sales manager bij ECI Software Solutions ziet dat de vraag naar efficiënte oplossingen momenteel enorm toeneemt. Niet alleen om de hoge grondstofprijzen te compenseren, maar ook om juist nu het gehele productieproces – inclusief werkvoorbereiding en de aansturing van CNC-machines - te optimaliseren. Daar ligt voor veel bedrijven in de houtverwerkende industrie namelijk nog steeds veel winst te behalen. Letterlijk en figuurlijk.

Van Heuveln: “Het automatiseren van de gehele workflow rond werkvoorbereiding gaat al veel tijd schelen. Je ziet nu dat er nog steeds veel tijd verloren gaat doordat veel werk nog steeds handmatig wordt gedaan. Het inlezen van verschillende tekeningen, waarbij de werkvoorbereider handmatig diverse bestanden moet openen bijvoorbeeld. Door dit te automatiseren bespaar je enorm op tijd. De gebruiker klikt veel minder om zijn werkzaamheden af te ronden. Dat levert tijdwinst op. Er wordt geld bespaard, maar ook de werkdruk neemt af.”

Automation Manager: werk sneller en efficiënter

Softwarepakket Alphacam is in de hout- en kunststofindustrie een beproefde naam. De CAM-software vereenvoudigt de stap van ontwerp naar productie en is gericht op de aansturing van eenvoudige tot complexe 3-, 4- en 5-assige bewerkingen op CNC-machines. De Automation Manager is een essentieel onderdeel van de software en zorgt voor die broodnodige optimalisatie van de werkvoorbereiding, aldus Ven Heuveln. “Steeds meer gebruikers van Alphacam geven aan dat ze dankzij de Automation Manager veel sneller, gebruiksvriendelijker en efficiënter zijn gaan werken.”

Optimaal gebruik van grondstoffen
Behalve optimalisatie van de workflow is optimaal gebruik van je grondstoffen ook een belangrijke kostenbespaarder. Om plaatmateriaal om te toveren tot verschillende onderdelen, bedient een interieurbouwer traditioneel verschillende machines. Het plaatmateriaal ontmoet eerst een opdeelzaag en daarna een CNC-machine. Hierbij maakt elk afzonderlijk onderdeel de overgang tussen de machines. In dat proces gaat materiaal verloren doordat bijvoorbeeld de platen niet optimaal ingedeeld zijn.

In de houtverwerkende industrie worden steeds vaker nesting-machines gebruikt waarmee beide functies gecombineerd worden. Wat levert dat op? Met één machine, behaal je tijdwinst, materiaalbesparing én een snellere productieflow. Althans, in theorie. Want om het meeste rendement te behalen is correcte en slimme aansturing middels goede software essentieel.

Aansturing
De Nesting module van Alphacam is volledig geïntegreerd in de software. Zowel voor rechthoekige als vrije vormen berekent de software de meest optimale plaatindeling en de kortste bewerkingscyclus. Naast losse werkstukken kunnen ook complete tekeningen uit 3D CAD-programma’s worden verwerkt en genest.

Optimale situatie
“Uiteraard is de Nesting module te koppelen aan de Automation Manager”, voegt Van Heuveln toe. “Recent zijn Alphacam en de Automation Manager succesvol ingezet bij een bedrijf dat operatiekamers in ziekenhuizen inricht. Het bedrijf beschikt over drie nesting machines en werkt veel met het prijzige Volkern-plaatmateriaal. Traditioneel werden alle onderdelen uitgetekend en vervolgens bij de machine neergelegd, waarop het personeel met de hand de nesting plannen maakte. Door de automatisering van de volledige workflow komen de nesting plannen nu volledig automatisch uit de software gerold. De fabrikant geeft aan zijn investering in Alphacam in een mum van tijd te hebben terugverdiend.”

Ervaringen Alphacam
Niet alleen binnen de interieurbouw blijkt Alphacam een uitstekende oplossing die bedrijven helpt efficiënter te werken. Ook in bijvoorbeeld de standbouw wordt de software met succes ingezet voor de diverse productieprocessen. Neem bijvoorbeeld Beemsterboer uit Heerhugowaard. “Alle te frezen onderdelen worden optimaal genest, waardoor maximale productiviteit ontstaat, betere standtijd van het snijgereedschap en we minder afval overhouden. Alphacam is zeer gebruiksvriendelijk en een prima ondersteuning voor onze productie”, aldus eigenaar Mike Beemsterboer.

Pure tijdwinst
Bij Leeuwerik Plaat, full-service leverancier voor decoratief en constructief plaatmateriaal wordt Alphacam ingezet ter ondersteuning bij zaag- en freeswerk en kantverlijming. Patrick Diesveld van Leeuwerik: “Voor het inlezen en bewerken van een hele reeks aan diverse extensies en het maken van CNC-freesbestanden zetten we Alphacam in. Mits juist ingesteld wordt daardoor de programmeertijd gehalveerd, pure tijdwinst dus.”

Ook bij Leeuwerik is men enthousiast over het gebruiksgemak van Alphacam: “Dat is helemaal top. Als een klant zijn bestanden altijd op dezelfde manier aanlevert kun je daar een bewerking aan hangen en heb je met een paar muisklikken een programma.” Ook het verwerken van solid bestanden is mogelijk met Alphacam. De software kan slim deze STEP-bestanden analyseren en er vervolgens automatisch gereedschappen en bewerking aan koppelen. Je hoeft zelf niet meer te klikken want de software haalt alles uit het STEP-bestand. Dankzij het gebruiksgemak en de tijdswinst bij de werkvoorbereiding ziet Diesveld nog een groot en belangrijk voordeel van Alphacam: “We kunnen beter aansluiten aan de wensen van onze klanten.”

Wilt u meer weten over de uitgebreide mogelijkheden die Alphacam biedt? Download dan de gratis brochure.

DOWNLOAD DE BROCHURE

ECI Redactie

About the Author

ECI Redactie

g2 tracking pixel